Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


OBLIGACIONO PRAVO – Dejstvo ugovora o poravnanjuOsnovno dejstvo ugovora o poravnanju sastoji se u tome da su od momenta njegovog zaključenja za ugovarače merodavna prava i obaveze utvrđene poravnanjem.


Iz obrazloženja:


"U konkretnom slučaju, parnične stranke su međusobne materijalnopravne odnose nastale osnovom ugovora o kupoprodaji kukuruza i zajedničkoj proizvodnji iz 2011. godine, povodom kojih je nastupio spor, odnosno neizvesnost jer tuženi svoje obaveze po njima nije izvršavao, odlučile da izmene 2012. godine u smislu prekidanja spora, odnosno otklanjanja neizvesnosti. Kao zaseban pravni posao, potpisale su i zaključile vansudsko poravnanje kao dvostrano obavezujući u