Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


NASLEDNO PRAVO - Odgovornost jemčevog zakonskog naslednikaZakonski naslednik jemca ne odgovara za njegove obaveze u istoj meri i istom obimu kao pravni prethodnik, već samo do visine vrednosti nasleđene imovine.


Iz obrazloženja:


"Tužena je oglašena naslednikom svog pok.supruga u ostavinskom postupku sprovedenom pred Osnovnim sudom u Š., okončanom pravnosnažnim ostavinskim rešenjem O.301/14 od 25.04.2014. godine, koje je kao takvo sprovedeno u javnoj evidenciji nepokretnosti i proizvodi pravno dejstvo. Nije prvostepeni sud mogao ne priznati dejstvo tom rešenju. Jednako ne mogu biti anulirana ni pravila iz čl. 222. Zakona o nasleđivanju, budući da tužena kao jemčev naslednik ne može imati tretman drugačiji od naslednika bilo kog drugog dužnika, bez obzira da li je dužnik bio glavni ili je odgovarao kao jemac. Stoga se ni tužena suprotno pravilima iz čl. 222. Zakona o nasleđivanju ne može subogirati u obaveze jemca u njihovom punom obimu i visini, jer ona nije sadužnik, niti pristupilac jemčevom dugu niti jemčev jemac, već samo njegov naslednik koji za dugove svog pravnog prethodnika odgovara po pravilima naslednog prava."