Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


NASLEDNO PRAVO - Ništavost ugovora o doživotnom izdržavanju - Čl. 117. Zakona o nasleđivanju ("Sl. glasnik SRS" br. 52/74,1/80 i 25/82)


Ugovor o doživotnom izdržavanju kojim primalac izdržavanja ostavlja davaocu izdržavanja svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju bude imao u svojini u momentu smrti je ništav.


Iz obrazloženja:


"Prvostepeni sud je usvojio tužbeni zahtev tužioca i utvrdio da je Ugovor o doživotnom izdržanju zaključen i overen pred Opštinskim sudom u N. 24.03.1993. godine ništav jer primalac izdržavanja nije mogao da raspolaže stvarima koje nisu bile u njegovoj svojini u trenutku zaključenja Ugovora, s obzirom na to da je čl. 117. st. 1 Zakona o nasleđivanju koji je važio u vreme zaključenja Ugovora, propisano, između ostalog, da primalac izdržavanja davaocu izdržavanja može ostaviti samo stvari i prava koja mu pripadaju u vreme zaključenja ugovora, ali čija je predaja davaocu izdržavanja odložena do smrti primaoca izdržavanja. Shodno navedenom, predmet naknade za primljeno izdržavanje ne mogu biti stvari i prava koje je primalac izdržavanja eventualno stekao posle zaključenja Ugovora odnosno, koje bude imao u svojini u momentu smrti.