Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


SUSEDSKO PRAVO


Susedsko pravo obavezuje sopstvenika susedne nepokretnosti da u vršenju prava svojine ne vodi računa samo o svom interesu, već da svoje pravo vrši na način koji ne ugrožava suseda.


Iz obrazloženja:


"Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilac i tuženi su vlasnici stanova koje razdvaja zajednički pregradni zid. Obe parnične stranke su bez građevinske dozvole izvršile dogradnju svojih stanova, s tim da je radove prvo izveo tuženi, koji je dogradio objekat na udaljenosti od jednog metra od zajedničkog pregradnog zida. Tužilac je dogradnju svog stana izvršio nakon nekoliko meseci i to u produžetku zajedničkog pregradnog zida. Pošto su izveli radove na dogradnji stanova, parnične stranke su sa prodavcem zaključile anekse ugovora o otkupu stana, prema kojima su stekle pravo korišćenja dela parcele na kojem se nalazi njihov otkupljeni stan, kao i na delu zemljišta koje služi redovnoj upotrebi tog stana. Utvrđeno je da tužilac i tuženi faktički na terenu koriste površinu koja im je data na korišćenje prema navedenim aneksima ugovora o otkupu stanova. Sporni deo katastarske parcele površine 7 kvm, je u državini tuženog i predstavlja betonsku stazu koja se nalazi ispod novootvorenog prozora spavaće sobe stana tuženog. Utvrđeno je da je spoljni zid dograđenog dela stana nemalterisan i da se malterisanje može izvršiti samo sa betonske staze koja se nalazi u državini tuženog.

 

Dnevna ažurnost

BILTEN APELACIONOG SUDA U KRAGUJEVCU - Broj 1/2018 - Sadržaj

Iz Biltena Apelacionog suda u Kragujevcu, broj 1/2018, Intermex, Beograd


GODIŠNJI RASPORED POSLOVA APELACIONOG SUDA U KRAGUJEVCU ZA 2018. GODINU

Iz Biltena Apelacionog suda u Kragujevcu, broj 1/2018 - Intermex, Beograd


NAKNADA ŠTETE - Isplata odštetnog zahteva (u skladu sa čl. 150, 153. i 154. ZPP)

(Presuda Apelacionog suda u Novom Sadu, posl.broj GŽ-4305/17 od 15.03.2018. godine, kojom je preinačena presuda Osnovnog Suda u Novom Sadu posl.broj P 2722/17 od 05.10.2017. g.) - Autor sentence: Jarmila Lončar, viši sudijski saradnik


AUTORSKO PRAVO – Scenarista prvih delova serijala autorskih dela – Prava nakon prenošenja prava na iskorišćavanje (konkretnih delova serijala)

(Presuda Apelacionog suda u Beogradu Gž4 br. 125/16 od 15.09.2017. godine i presuda Višeg suda u Beogradu P4 br. 142/11 od 13.04.2016. godine) - Pravni Informator, br. 12/2018, Intermex, Beograd, Autor sentence: Ana Bulatović


BILTEN APELACIONOG SUDA U KRADGUJEVCU - broj 1/2018 - Naslovna strana i impresum

Iz Biltena Apelacionog suda u Kragujevcu, broj 1/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 3/2018 - Naslovna i impresum

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 3/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 3/2018 - Sadržaj

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 3/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 3/2018 - Uvodna reč

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 3/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 6/2018 – Naslovna strana i impresum

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 6/2018, Intermex, Beograd


Prikaži sve >>