Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


KRIVIČNO PRAVO - Uračunavanje pritvora (čl. 63 KZ)


Pritvor se u novčanu kaznu kao sporednu kaznu uračunava samo ako vreme provedeno u pritvoru premašuje trajanje izrečene ili utvrđene kazne zatvora.


Iz obrazloženja:


"Po nalaženju ovoga suda, neosnovani su i žalbeni navodi da je nerazumljiv i deo izreke koji se odnosi na izricanje krivične sankcije pa s tim u vezi i navodi branioca da je sud bio u obavezi da pritvor okrivljenom uračuna i u delu osude na novčanu kaznu. Ovo iz razloga jer se pritvor uračunava u izrečenu ili u utvrđenu kaznu zatvora, a u novčanu kaznu kao sporednu samo ako vreme provedeno u pritvoru premašuje trajanje izrečene ili utvrđene kazne zatvora, što u konkretnoj krivičnoj pravnoj stvari nije slučaj jer je okrivljeni proveo 3 dana, dakle manje od utvrđene kazne zatvora. Stoga okrivljenom nije ni moglo da se uračuna u izrečenu novčanu kaznu vreme koje je proveo u pritvoru."

 

Dnevna ažurnost

(Rešenje Višeg suda u Valjevu, Gž. 582/17 od 25.05.2017)


BILTEN VIŠEG SUDA U NOVOM SADU - broj 8/2017 - Sadržaj

(Iz Biltena Višeg suda u Novom Sadu, broj 8/2017, Intermex, Beograd)


BILTEN VIŠEG SUDA U BEOGRADU, Broj 88/2017, Sadržaj

(Iz Biltena Višeg suda u Beogradu, broj 88/2017, Intermex, Beograd)


BILTEN VIŠEG SUDA U NOVOM SADU - broj 7/2016 - Sadržaj

(Iz Biltena Višeg suda u Novom Sadu, broj 7/2016, Intermex, Beograd)


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - Broj 5-2017 - Sadržaj

(Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 5-2017, Intermex, Beograd)


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - Uvodna reč

(Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 5-2017, Intermex, Beograd)


Činjenica da je u slučaju obavezne odbrane osumnjičeni u policiji saslušan bez prisustva branioca nije od značaja za zakonitost i pravilnost presude, jer izneta odbrana nije korišćena kao dokaz.

(Presuda Osnovnog suda u Kragujevcu 10K- 1291/15 od 16.06.2016. godine i presuda Apelacionog suda u Kragujevcu Kž1- 163/17 od 13.02.2017)


Prikaži sve >>