Intermex ONLINE servis

Servis za pristup i primenu svih propisa, zakona i ostalih stručnih sadržaja, sadrži ogromnu i kompleksnu bazu podataka, prečišćene tekstove svih važećih zakona koji se primenjuju u Srbiji, najveću arhivu zakona, uključujući i zakone koji su prestali da važe (u poslednjih 100 godina), zakone na engleskom jeziku (u zvaničnom prevodu), stranu sudsku praksu zvanično objavljenu u Srbiji, i sve zvanične obrasce, iz svih glasila, na godišnjem nivou, bez potrebe ažuriranja od strane korisnika.


Najveća baza propisa u Srbiji
Novodoneti zakoni, zakoni u proceduri
Online časopis za savremene pravnike


Raskid ugovora o delu


Pravo naručioca posla da zahteva raskid ugovora zbog uočenih nedostataka nije uslovljeno njegovom prethodnom obavezom da posleniku isplati celokupnu ugovorenu naknadu.


Iz obrazloženja:


"Tužilac tužbenim zahtevom traži raskid ugovora zbog nedostataka na izvršenom poslu i vraćanje isplaćene naknade. Utvrđujući da je izršenom popravkom sa navedenim skrivenim nedostacima ugovoreni posao postao neupotrebljiv, nižestepeni sudovi su odbijanjem tužbenog zahteva doneli presude protivrečne takvom činjeničnom stanju, pozivajući se na odredbe čl. 618. i 619. Zakona o obligacionim odnosima, jer upravo navedene materijalno-pravne odredbe daju tužiocu za pravo da u takvim okolnostima zahteva raskid ugovora. Pravo naručioca posla da zahteva raskid ugovora zbog uočenih nedostataka nije uslovljeno njegovom prethodnom obavezom da posleniku isplati celokupnu ugovornu naknadu, jer se ovde radi o raskidu ugovora zbog neizvršenja. Tužilac nije dužan da primi izvršeni posao sa nedostatkom koji ga čini neupotrebljivim, jer je to protivno cilju koji su stranke zaključenjem ugovora želele da postignu. Iz povrede svoje ugovorne obaveze da ugovoreni posao izrši u svemu po pravilima struke (član 607. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima), tuženi ne može izvoditi pravo da zahteva isplatu ugovorene naknade za izvršeni posao koji je neupotrebljiv. U takvim okonostima tužilac nije dužan da plati tuženom bilo kakvu naknadu, ali pošto je naknadu već delimično isplatio, tuženi je dužan da mu vrati primljenu naknadu, umanjenu za vrednost koristi koju je tužilac postigao zadržavanjem ugrađenih delova menjača koji su ostali neoštećeni (član 132. Zakona o obligacionim odnosima), a kako se to pravilno u zahtevu za zaštitu zakonitosti navodi."

 

Dnevna ažurnost

BILTEN APELACIONOG SUDA U KRAGUJEVCU - Broj 1/2018 - Sadržaj

Iz Biltena Apelacionog suda u Kragujevcu, broj 1/2018, Intermex, Beograd


GODIŠNJI RASPORED POSLOVA APELACIONOG SUDA U KRAGUJEVCU ZA 2018. GODINU

Iz Biltena Apelacionog suda u Kragujevcu, broj 1/2018 - Intermex, Beograd


NAKNADA ŠTETE - Isplata odštetnog zahteva (u skladu sa čl. 150, 153. i 154. ZPP)

(Presuda Apelacionog suda u Novom Sadu, posl.broj GŽ-4305/17 od 15.03.2018. godine, kojom je preinačena presuda Osnovnog Suda u Novom Sadu posl.broj P 2722/17 od 05.10.2017. g.) - Autor sentence: Jarmila Lončar, viši sudijski saradnik


BILTEN APELACIONOG SUDA U KRADGUJEVCU - broj 1/2018 - Naslovna strana i impresum

Iz Biltena Apelacionog suda u Kragujevcu, broj 1/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 3/2018 - Naslovna i impresum

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 3/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 3/2018 - Sadržaj

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 3/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU - broj 3/2018 - Uvodna reč

Iz Biltena Prvog osnovnog suda u Beogradu, broj 3/2018 - Intermex, Beograd


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 6/2018 – Naslovna strana i impresum

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 6/2018, Intermex, Beograd


BILTEN VIŠEG SUDA U POŽAREVCU - broj 6/2018 - Sadržaj

Iz Biltena Višeg suda u Požarevcu, broj 6/2018, Intermex, Beograd


Prikaži sve >>